Про фотографів та псевдофотографів

Фотография фотографаЯк сказав відомий журналіст і фотокореспондент Олександр Гращенков: «Фотографія – це те, як я бачу світ в ту мить, коли натискаю на спуск затвору».

І точніше, мабуть, про професію фотографа й не скажеш.

ХТО ТАКИЙ ФОТОГРАФ?

Фотограф – це перш за все людина, яка має:

1. Розвинений смак і

2. Відчуття композиції.

Він уміє точно підмічати деталі, має доволі швидку реакцію, а також володіє мистецтвом світлотехніки. Передати в одному фото весь спектр почуттів, викликати у людей емоції може тільки неординарна людина, тому сміливо зараховуємо фотографів до таких людей.

Ну, а для підтвердження всіх вище перерахованих навиків не обов’язково мати профільну освіту, достатньо мати талант. Адже недарма, особливо в молодіжному оточенні, ходить вираз «фотограф від Бога».

Багато справжніх професійних фотографів можна подивитися по цьому посиланню: https://xxl-studio.ua/photographers/danchenko/.

ПЕРШІ КРОКИ ФОТОГРАФА

Фотограф може проводити різні зйомки, будь то студійна, репортажна чи весільна фотозйомки. Він може фотографувати ювелірні прикраси або працювати в інтернет-магазині, фотографуючи одяг, взуття, предмети декору тощо. Як і в багатьох професійних галузях, перші роки фотограф «працює» на ім’я, потім ім’я «працює» на нього.

Найважливіше для фотографа-початківця – це практика, практика і ще раз практика. Невеликі приватні замовлення, безкоштовна (або на TFP-основі) співпраця з засобами масової інформації допоможуть молодому фотографу швидко знайти «потрібні» контакти для подальшого свого просування на професійному ринку. Та й відоме «сарафанне радіо» ніхто ще не відміняв.

Фотограф і псевдофотографПСЕВДОФОТОГРАФИ

Псевдофотографи та фотографи – чим же вони відрізняються?

В наш час все більше людей відносять себе до фотографів. Ці люди вважають, що якщо вони навчились «оброблювати» і виставляти в Інстаграмі свої фото, при цьому збираючи велику кількість лайків, то можуть сміливо претендувати на горде звання «фотограф».

Вони в ажіотажі біжать і купують собі дорогий (а може й не дуже дорогий!) фотоапарат, починають проводити безкоштовні ( а може й не безкоштовні!) фотосесії для своїх друзів та знайомих. Та запал згасає. Щоб банально «обробити» фото, необхідно володіти мінімальними знаннями фоторедакторів (а не обрати потрібний фільтр в Інстаграмі!). Небагато людей погоджується вчитися, постійно пробувати щось нове, помилятися й починати все з початку. А скільки ночей без сну та відпочинку необхідно провести, щоб «обробити» фото (так, саме ночей, адже основну щоденну роботу ніхто не відміняв!), скільки матеріальних витрат на фотообладнання необхідно буде понести…

Як сказала одна розумні людина: «Купівля Nikon не робить з вас фотографа. Вона робить вас володарем Nikon».

І багато хто здаються, надовго або назавжди викинувши фотоапарат у сторону, повертаються до своїх мобільних телефонів і продовжують вести блоги в Інстаграмі. І, мабуть, слава Богу, що такі люди покидають цю справу, залишаючи місця для справжніх профі.

Тому роздивляючись фотографії професійних фотографів, пам’ятайте, скількох зусиль і самовіддачі коштував їм кожний гарний знімок. А гарний знімок, як відомо, здатний зупинити мить, що вскользає.

Ганна Нікішина

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *